Zespół Szkół Agro-Technicznych im. Wincentego Witosa w Ropczycach

 2022agro

Zespół Szkół Agro-Technicznych im. Wincentego Witosa w Ropczycach

ul. Mickiewicza 13

39-100 Ropczyce

tel.17 22 18 571

e mail: rolbit@poczta.onet.pl

http://www.zsat-ropczyce.pl

https://www.facebook.com/zsat.ropczyce

https://www.instagram.com/zsat_ropczyce/?hl=pl

 


Technikum (5 – letnie) w zawodach:

TECHNIK ARCHIKTEKTURY KRAJOBRAZU: projektowanie, aranżacja i kształtowanie ogrodów, realizacja i pielęgnacja terenów zieleni, projektowanie elementów architektury krajobrazu, konserwowanie istniejących i nowo zakładanych ogrodów

 
TECHNIK GEODETA: wykonywanie pomiarów, tyczenie budynków i innych obiektów, wyznaczanie granic działek, podział nieruchomości, obsługa drona,

 
TECHNIK INFORMATYK: obsługa komputerów zarządzanych różnymi systemami operacyjnymi, instalowanie, konfigurowanie i wykorzystywanie różnorodnego oprogramowania, konfigurowanie sieci komputerowych, tworzenie grafiki i animacji jako elementów stron internetowych, e-sport

 
TECHNIK MECHANIZACJI ROLNICTWA I AGROTRONIKI: obsługa, konserwacja i naprawa pojazdów, urządzeń i maszyn stosowanych w rolnictwie, uprawnienia do prowadzenia samochodu osobowego, ciągnika i kombajnu zbożowego, kwalifikacje do prowadzenia wózków widłowych, spawanie elektryczne, gazowe i metodami TIG, MIG, MAG

 
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH: sporządzanie potraw i napojów oraz ich ekspedycja, magazynowanie artykułów spożywczych, oceniania jakości żywności, planowanie i ocena żywienia, kwalifikacji w kursach kelnerskich, cukierniczych i baristycznych, sztuka kulinarna i catering

 
TECHNIK URZĄDZEŃ I SYSTEMÓW ENERGETYKI ODNAWIALNEJ: organizowanie, montaż, demontaż, kontrolowanie pomiarów, konserwacji i naprawy systemów energii odnawialnej oraz instalacji współpracujących z systemami energii odnawialnej takich jak: instalacje wodociągowe, grzewcze, sanitarne, centralnego ogrzewania, klimatyzacji wentylacji oraz instalacji elektrycznej, montaż i obsługa paneli fotowoltaicznych

 
TECHNIK EKONOMISTA: prowadzenie i planowanie działalności gospodarczej, obliczanie podatków, prowadzenie spraw kadrowo-płacowych i rachunkowości, wykonywanie analiz i sporządzanie sprawozdań z działalności podmiotów gospodarczych.

 

TECHNIK GRAFIKI I POLIGRAFII CYFROWEJ: technik grafiki i poligrafii cyfrowej przygotowuje i opracowuje projekty graficzne o charakterze informacyjnym i reklamowym. Efekt pracy technika grafiki i poligrafii cyfrowej może przybrać postać reklamy w prasie, telewizji, Internecie, a także książek, folderów, ulotek, plakatów, etykiet na opakowaniach produktów, wizytówek. Technicy grafiki i poligrafii cyfrowej są zatrudniani w agencjach reklamowych, drukarniach, firmach wydawniczych, studiach graficznych, firmach zajmujących się obsługą marketingową innych przedsiębiorstw. Od umiejętności technika grafiki zależy ostateczny wygląd ulotek, prospektów, gazet, czasopism kolorowych oraz książek. W czasie nauki w technikum uczniowie zdają egzaminy potwierdzające dwie kwalifikacje zawodowe, uzyskując tytuł technik grafiki i poligrafii cyfrowej. Zdany egzamin dojrzałości daje szansę kontynuowania nauki na studiach wyższych.

 
TECHNIK ORGANIZACJI TURYSTYKI: technik organizacji turystyki planuje, organizuje, obsługuje i rozlicza imprezy turystyczne, targi czy konferencje. Wie, jak ważne jest to, by wakacje przebiegały w miłej i komfortowej atmosferze, dlatego z największą starannością dba o wszystkie szczegóły organizowanych wypraw.

Technik organizacji turystyki może znaleźć zatrudnienie w biurach podróży, hotelach, schroniskach, ośrodkach sportowo – rekreacyjnych, agroturystyce, punktach informacji turystycznej, organach administracji samorządowej zajmujących się promocją turystyki, w biurach organizacji kongresów i konferencji, firmach zajmujących się organizacją i obsługą ruchu turystycznego oraz animacją czasu wolnego. Ukończony kierunek kształcenia daje możliwość prowadzenia własnej działalności gospodarczej w charakterze organizatora turystyki lub agenta turystycznego.

 
TECHNIK ROBOTYK: zawód technik robotyk jest jednym z bardziej atrakcyjnych zawodów przyszłości. Technik robotyk jest zawodem interdyscyplinarnym łączącym zagadnienia z zakresu mechaniki, elektrotechniki, elektroniki oraz informatyki – jako dziedziny wiedzy o programowaniu. Polega na obsłudze i programowaniu robotów przemysłowych, sterowaniu ruchem tych robotów oraz planowaniu zadań w ramach robotyzacji procesów produkcyjnych. Uczniowie technikum w zawodzie technik robotyk zdobywają wiedzę i umiejętności z elektrotechniki, elektroniki, programowania i mechaniki, automatyki oraz informatyki. Technicy robotyki są szczególnie potrzebni w branżach: maszynowej, motoryzacyjnej, elektronicznej i komputerowej.

 


Branżowa Szkoła I Stopnia ( 3 – letnia) w zawodach:

 

MECHANIK OPERATOR MASZYN I URZĄDZEŃ ROLNICZYCH: eksploatacja, obsługa i konserwacja pojazdów, maszyn i urządzeń stosowanych w rolnictwie, uprawnienia do prowadzenia samochodu osobowego, ciągnika i kombajnu zbożowego, kurs spawacza elektrycznego, gazowego, metodami MIG, MAG, TIG oraz kwalifikacje operatora wózków widłowych

 
KELNER: obsługa gości, projektowanie i aranżacja sal i pomieszczeń, doradzanie i pomoc konsumentowi w sprawie potraw i napojów, sporządzanie i wykończenie dań oraz nakrywanie stołów

 
KUCHARZ: wkonywanie różnych potraw i napojów w oparciu o normy i receptury, właściwe dobieranie surowców i ich ocena pod względem przydatności kulinarne, wykończenie, dekorowanie, wydawanie posiłków a także obsługa maszyn i urządzeń gastronomicznych

 
CUKIERNIK: obsługa maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów cukierniczych, sporządzanie półproduktów i gotowych produktów cukierniczych, dekorowanie, przechowywanie żywności, sporządzanie potraw i napojów oraz ich ekspedycja

 
PIEKARZ: wytwarza różnego rodzaju pieczywo: chleb, bułki, rogale, itp. Jego podstawowym zadaniem jest wyprodukowanie pieczywa z mąki, wody i drożdży z dodatkiem soli i mikrododatków - zgodnie z recepturą. Poza tym piekarz obsługuje i czyści maszyny, urządzenia, piece oraz aparatury kontrolno - pomiarowe. Miejscem pracy piekarza są wszystkie piekarnie, hale produkcyjne, magazyny wyrobów gotowych. W naszej szkole uczeń zdobędzie wiedzę i umiejętności w zakresie wypieku chleba i innych wyrobów galanterii piekarskiej.

 
PSZCZELARZ: osoba zajmująca się profesjonalnym pozyskiwaniem miodu na terenie podległej pasieki. Pszczelarz dba o stworzenie odpowiednich warunków dla pszczół; zajmuje się uprawą odpowiednich roślin w bezpośrednim sąsiedztwie pasieki, przeprowadza bieżące naprawy i prace konserwacyjne uli, wiosną poszerza gniazda, monitoruje stan roju pszczół, zbiera miód gromadzony w ulach, a także zajmuje się jego sprzedażą.

publikacja: 15-03-2021 , aktualizacja: 18-05-2022, autor: Wydział Referat Promocji i Sportu

Kontakt

Starostwo Powiatowe w Ropczycach
ul. Konopnickiej 5,
39-100 Ropczyce
tel/fax:
(0-17) 22 18 306
(0-17) 22 28 571
sekretariat@spropczyce.pl

Godziny pracy urzędu:
poniedziałek 8:00 - 16:00,
wtorek - piątek 7:30 - 15:30

Przyjmowanie w sprawach skarg i wniosków:
Starosta Powiatu: poniedziałki w godz. 8:00 - 12:00
Przewodniczący Rady Powiatu: poniedziałki w godz. 14:00 - 16:00
Wiecestarosta Powiatu: środy w godz. 8:00 - 12:00
Etatowy Członek Zarządu: czwartki w godz. 8:00 - 12:00

Newsletter

Zapisz się do newslettera.