Szwajcarsko-Polski Program Współpracy
I.
Powiat Ropczycko – Sędziszowski od m-ca lipca 2013 roku do sierpnia 2015 roku realizował projekt pn.: „Poprawa warunków życia mieszkańców Domu Pomocy Społecznej w Lubzinie poprzez rozbudowę i modernizację infrastruktury oraz rozwój zawodowy personelu” dofinansowany w ramach Szwajcarsko - Polskiego Programu Współpracy Województwa Podkarpackiego na lata 2012-2015 (umowa nr 9/SPPW/2013 z dnia 04.04.2013 r.).
Jeszcze w m-cu wrześniu 2014 r. zakończono pierwszy inwestycyjny etap realizacji projektu tj.:
- rozbudowę i przebudowę budynku gospodarczego (o pow. użyt. 344 m2),
- modernizację i przebudowę placu zabaw (o pow. 500 m2),
- modernizację ścieżki zdrowia (o pow. 879 m2),
- modernizację i przebudowę sceny tanecznej (o pow. 58 m2),
- modernizację i przebudowę stołówki letniej (o pow. 82 m2),
- zakup sprzętu i wyposażenia,
oraz przeprowadzono cykl szkoleń dla pracowników DPS Lubzina tj.
- kurs „Ceramik” (60 godz.),
- kurs „Instruktor rekreacji ruchowej” (170 godz.),
- kurs „Krawiec” (100 godz.),
- kurs „Kucharz” (100 godz.),
- kurs „Oligofrenopedagogika” (100 godz.),
- kurs „Terapia zajęciowa” (24 godz.),
- kurs „Tkacz” (80 godz.),
- kurs „Fotograf – reporter” (60 godz.).
Od m-ca października 2014 r. do maja 2015 r. za oszczędności przetargowe realizowane były tzw. dodatkowe działania projektu.
W ramach Komponentu 1 inwestycyjnego:
- modernizacja stawów, wykonanie mola oraz przebudowa altany wielofunkcyjnej,
- zagospodarowanie terenu wokół stawów (w tym: ukształtowanie terenu, nasadzenie zieleni, oświetlenie, ogrodzenie, alejki spacerowe, ławeczki, kosze itp.),
- remont i modernizacja ścieżek dojazdowo-spacerowych wokół stawów i ośrodka hipoterapii,
- montaż monitoringu wizyjnego,
- wyposażenie i sprzęt.
W ramach Komponentu 2 nieinwestycyjnego:
- kurs „Instruktor hipoterapii” (100 godz.),
- kurs „Wędkarski” (100 godz.),
- kurs „Ogrodnik terenów zielonych” (100 godz.),
- kurs „Terapia zajęciowa” II (200 godz.),
- kurs „Pierwsza pomoc przedmedyczna” (15 godz.).
W miesiącach lipiec – sierpień 2015 r. za kolejne oszczędności przetargowe wykonano: remont budynku stajni, utwardzenie placu i utworzenie nowych miejsc postojowych obok alejek spacerowych, a także zakup dwóch rowerów wodnych, jednej łodzi wędkarskiej oraz jednej kosiarki bijakowej z koszem o pojemności 700 litrów.
- liczba pracowników uczestniczących w kursach szkoleniowych – 48 osób,
- zrealizowanych zostało 14 specjalistycznych kursów zawodowych w ilości ogółem
1 209 godzin,
- liczba kursów szkoleniowych, które otrzymał jeden pracownik DPS – 5,02 szt.
- powierzchnia zmodernizowanego zaplecza innych form aktywizacji – 192, 29 m2,
- powierzchnia zmodernizowanej infrastruktury towarzyszącej – 13 732, 13 m2,
- liczba urządzeń – 62 szt./zest.
Całkowita wartość projektu wyniosła: 3 060 803,03 zł, w tym dofinansowanie ze środków Funduszu Szwajcarskiego – 2 543 458,28 zł (85 % środków kwalifikowanych – tj. 725 665,70 CHF franków szwajcarskich).
Środki szwajcarskie dofinansowały modernizację infrastruktury DPS Lubzina na łącznej powierzchni prawie 6,8 ha.
W ramach przedsięwzięcia unowocześniona została infrastruktura Domu Pomocy Społecznej w Lubzinie, rozszerzony i wzbogacony wachlarz usług o zadania wykraczające poza obowiązkowe.
Ciekawym i korzystnym dla beneficjentów końcowych rozwiązaniem programu szwajcarskiego było połączenie, włączenie w jedno przedsięwzięcie projektu inwestycyjnego i projektu tzw. "miękkiego".
Nowatorską metodą projektu było swoiste łączenie, ścisłe powiązanie realizowanych robót budowlanych, zakupionego sprzętu z organizowanymi szkoleniami np. powstanie pracowni krawieckiej – kurs „Krawiec”, pracownia kulinarna – kurs „Kucharz”, pracownia fotograficzno-reporterska – kurs „Fotograf-reporter”, pracownia ceramiczna – kurs „Ceramik”, modernizacja stawów, zakup rowerów wodnych, łodzi wędkarskiej – kurs „Wędkarski”, modernizacja zaplecza hipoterapii – kurs „Instruktor hipoterapii”, zagospodarowanie terenu, zakup kosiarki bijakowej z koszem – kurs „Ogrodnik terenów zielonych”, itp.
Pozytywnym aspektem wdrażanego projektu była jego duża elastyczność m.in. możliwość ponownego wykorzystywania oszczędności przetargowych. Takie podejście okazało się bardzo efektywne.
II.
Projekt pn. „System wsparcia i promocji produktu lokalnego i tradycyjnego przez Powiat Ropczycko-Sędziszowski” współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej.
Projekt realizowany w okresie 1 stycznia 2013 do 31 grudnia 2013 r.
Głównym celem projektu jest popularyzacja wśród społeczności powiatu ropczycko-sędziszowskiego tematyki związanej z produktami lokalnymi i tradycyjnymi oraz wypromowanie tychże produktów na terenie Podkarpacia
Celami szczegółowymi projektu są m.in.:
1. Zidentyfikowanie produktów lokalnych z terenu powiatu
2. Aktywizacja lokalnych wytwórców i producentów oraz zwiększenie poziomu sprzedaży wytwarzanych przez nich produktów.
3. Wypracowanie najbardziej skutecznych form i metod promocji produktów lokalnych i tradycyjnych sprzyjających jednocześnie promocji całego powiatu i zwiększeniu jego atrakcyjności turystycznej i gospodarczej.
4. Stworzenie struktury o zasięgu powiatowym wspierającej produkty lokalne, tradycyjne, a także ekologiczne
Projekt przewiduje realizację następujących działań:
1. Konkurs na logo Produktu Lokalnego Powiatu Ropczycko-Sędziszowskiego
2. Konkurs „Produkty Lokalne Ziemi Ropczycko-Sędziszowskiej” – cel: wyłonienie grupy produktów, które spełniają kryteria produktu lokalnego.
3. Zorganizowanie I Powiatowego Jarmarku Produktów Lokalnych i Tradycyjnych
4. Wydanie Powiatowego Informatora o Produktach Lokalnych i Tradycyjnych
5. Szkolenie dla lokalnych wytwórców i producentów z zakresu prowadzenia własnej działalności gospodarczej, w tym zasad certyfikacji produktów oraz technik autopromocji.
6. Powstanie Powiatowego Centrum Produktu Lokalnego i Tradycyjnego (PCPLiK) - usytuowane będzie w siedzibie Zespołu Szkół Agro-Technicznych, (partnera Projektu). Centrum zajmować się będzie wspieraniem lokalnych wytwórców i producentów.
7. Udział w targach promujących regionalne/lokalne/ tradycyjne/ekologiczne produkty i inne elementy dziedzictwa kulturowego.
Projekt został uznany za najlepszy projekt promocyjny 2013 r. w ogólnopolskim Konkursie Innowator.
Całkowita wartość projektu: 29 880 zł
Dofinansowanie ze środków szwajcarskich: 20 000 zł
III.
Projekt ”Promocja Produktu Lokalnego i Tradycyjnego Powiatu Ropczycko-Sędziszowskiego w nowoczesnej oprawie”
Całkowity budżet projektu wynosi: 16 400,00 zł
Dofinansowanie w ramach Funduszu Promocji Produktu Regionalnego / Tradycyjnego / Ekologicznego – NGO, JST wynosi 13 940,00 zł
Wkład własny Powiatu Ropczycko-Sędziszowskiego 2 460,00 zł
Głównym celem projektu jest promocja produktów lokalnych i tradycyjnych z powiatu ropczycko-sędziszowskiego w nowoczesnej kuchni, rozbudzenie kreatywnego podejścia do kuchni z wykorzystaniem surowców wytwarzanych lokalnie oraz wypromowanie nowatorskiego zastosowanie tychże produktów, poprzez wydanie książki kucharskiej i rozpropagowanie jej głównie wśród lokalnych restauratorów oraz na terenie Podkarpacia.
Projekt będzie realizowany w okresie 1 stycznia 2014 do 30 czerwca 2014 r.
Projekt przewiduję realizację kilku działań: - przeprowadzenie dla młodzieży Zespołu Szkół Agro-Technicznych warsztatów kulinarnych tradycyjnych i z zakresu kuchni nowoczesnej i fusion, wydanie książki kucharskiej- „Wczoraj i … Dziś-Kuchnia Powiatu Ropczycko-Sędziszowskiego”, zorganizowanie konferencji podsumowująca projekt.
Realizacja projektu przyczyni się do wypromowania produktów i potraw lokalnych, zarówno w ich tradycyjnej, jak i nowoczesnej wersji, w ten sposób stare, lokalne przepisy niejako „odżyją” na nowo; stworzą się również możliwości nawiązania współpracy lokalnych wytwórców i restauratorów, a młoda kadra kucharzy podniesie swoje umiejętności w zakresie tradycyjnych technik sporządzania potraw i wykorzystania ich w nowoczesnych kreacjach kulinarnych.