W dniach 5-8 października 2017 w Hiszpanii, w Bilbao i Santander odbyło się pierwsze międzynarodowe spotkanie koordynatorów projektu „Zrównoważony rozwój przeciw marnowaniu żywności“ [sustainability vs. food waste]. Naszą szkolę reprezentowały panie prof. A. Homa i A. Dziura. Projekt realizowany jest od 1 września 2017 do 31 sierpnia 2019.
Partnerami projektu są:
LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCE IM. KS. PIOTRA SKARGI W SĘDZISZOWIE MŁP.
LYCEE JOLIOT CURIE W HIRSON (FRANCJA)
IES LEONARDO TORRES QUEVEDO W SANTANDER (HISZPANIA)
LICEO „E.AINIS“ W MESYNIE (SYCYLIA, WŁOCHY)
HANS-EHRENBERG-SCHULE W BIELEFELD (NIEMCY)
Podczas spotkania nauczyciele ustalili wspólny plan działań: spotkania uczniów i nauczycieli, działania projektowe: strona internetowa, blog, filmy, ankiety, wywiady, analizy itp. Językiem projektu jest angielski, jednak w trakcie współpracy partnerzy będą posługiwać się też niemieckim, hiszpańskim itp.
W sędziszowskim LO pośród uczniów klas pierwszych rozpoczynamy nabór chętnych do udziału w projekcie, uczniowie mogą zgłaszać się do wychowawców klas do 13.10.2017. Do udziału w projekcie wymagana jest dobra znajomość języka angielskiego, atutem jest też znajomość niemieckiego, kreatywność, odpowiedzialność, gotowość do pracy w wymianach i działaniach projektowych, pod uwagę brane są też opinie wychowawców i nauczycieli uczących.