27 listopada 2017r. w Zespole Szkół Agro-Technicznych odbyły się warsztaty kulinarne dla przedszkolaków. Były to maluchy z Publicznego Przedszkola przy Szkole Podstawowej nr 2 w Sędziszowie Małopolskim.
Głównym celem warsztatów było kształtowanie wśród dzieci prozdrowotnej postawy, świadomych, zdrowych nawyków żywieniowych oraz przekazywanie umiejętności kulinarnych, a także rozwijanie pasji. Miały one również na celu nauczyć dzieci czerpania radości ze wspólnego przygotowywania potraw oraz zachęcić przedszkolaki do zdrowego odżywiania pokazując, że to, co jest zdrowe, może też ładnie wyglądać i wyśmienicie smakować. Połączenie zabawy z nauką to znakomity sposób na rozbudzanie w naszych „Tadkach niejadkach” i „ Zosiach samosiach” pasji kulinarnych oraz ćwiczenie kreatywności i estetyki. Podczas zajęć dzieci samodzielnie przygotowywały ciekawe i zdrowe potrawy.
Podczas zajęć maluchy miały okazję przygotować i udekorować świąteczne pierniki , ozdabiać babeczki, sporządzać własne pizzerinki a także formować rogaliki drożdżowe. Nie zabrakło również mocno zdrowego akcentu w postaci soku z świeżo wyciśniętych owoców i warzyw.
Małym kucharzom pomagali uczniowie klasy III TŻ i członkowie koła gastronomicznego. Świetnie sprawdzili się w roli starszych opiekunów, wykazując się ogromnym zaangażowaniem i empatią za co serdecznie dziękują organizatorzy warsztatów.
Nad całą akcją czuwały panie: Magdalena Charchut, Halina Wiktor, Dorota Dudzińska.