Sympozjum Naukowe zorganizowane w ramach projektu „Jedzenie ma znaczenie”, które odbyło się w tym roku 8 marca w ZSA-T, cieszyło się bardzo dużym zainteresowaniem. W tym dniu gościli w naszej szkole uczniowie klas ósmych (110 uczniów) z następujących szkół: Szkoła Podstawowa nr 2 im. Wł. Węglowskiego z Sędziszowa Małopolskiego, Szkoła Podstawowa nr 5 im. M. Konopnickiej z Sędziszowa Małopolskiego, Szkoła Podstawowa im. prof. K. Olszewskiego z Broniszowa, Zespół Szkół z Wolicy Piaskowej, Szkoła Podstawowa z Krzywej. Program Sympozjum był bardzo ciekawy. Dla zaproszonych uczniów szkół podstawowych z powiatu ropczycko-sędziszowskiego odbyły się warsztaty florystyczne oraz geodezyjne, a w pracowni chemicznej pokazy i doświadczenia laboratoryjne. Ważnym punktem Sympozjum był wykład pana Jakuba Tobiasza, pracownika Wyższej Szkoły Informatyki i Zarządzania, asystenta w Katedrze Chorób Cywilizacyjnych i Medycyny Regeneracyjnej. Wykładowca przedstawił znaczenie witamin C i D w codziennej diecie. Drugi z zaproszonych gości, pani Małgorzata Knych, specjalistka do spraw żywienia przybliżyła uczniom zasady racjonalnego odżywiania z uwzględnieniem pierwszego posiłku, jakim jest śniadanie. Pani Knych przeprowadziła również wśród chętnych uczniów pomiar tkanki tłuszczowej i zawartości wody w organizmie. W Sympozjum brali także udział uczniowie naszej szkoły. Podsumowaniem całej imprezy był jak zwykle wspaniały poczęstunek, przygotowany przez uczniów klasy III TŻG, III ŻP i ITŻ. Obsługę kelnerską tym razem zapewniły uczennice klasy II TŻ.