„Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia”

W dniach od 16 do 23 października 2015 r. Międzyszkolna Bursa w Ropczycach uczestniczyła w Kampanii Fundacji Dobre Życie, pt. ,,Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole 2015 ”.

Celem kampanii, prowadzonej od 2009 roku, jest zwrócenie uwagi na problem chleba, podniesienie świadomości konsumentów w kwestii zdrowotnych właściwości chleba na zakwasie, wypiekanego tradycyjnymi metodami, a tym samym promowanie zdrowego stylu życia.

W ramach owej kampanii, od 19.10. do 22.10. włącznie, wychowankowie Bursy mieli możliwość skosztowania różnych rodzajów chleba na zakwasie, m.in. chleba wiejskiego, żytniego, swojskiego, czy rodzinnego z ziarnami, który codziennie dostarczała szefowa kuchni. Degustacja cieszyła się dużym powodzeniem zarówno wśród wychowanków, jak i pracowników Starostwa Powiatowego w Ropczycach, którzy chętnie dzielili się swoimi wrażeniami smakowymi.

Zadania zrealizowane w obszarze wspomnianej Kampanii, to także zamieszczenie w Kąciku Kulinarnym przepisów na dobry chleb, włącznie ze wskazówkami jak przygotować zakwas domowej roboty oraz przygotowanie gazetki ściennej ,,Kilka słów o dobrym chlebie”, przybliżającej wychowankom zalety wspomnianego produktu zbożowego.
Mamy nadzieję, że kampania przywróci znaczenie chleba, umocni wśród naszych wychowanków szacunek do niego i ludzi pracujących na to, aby powstał, a także wzbudzi refleksje i przemyślenia nad tym, co jemy oraz jakie to ma znaczenie dla naszego zdrowia.

 

Anna Żuczek, Anna Górka

 

publikacja: 04-11-2015 , autor: Barbara Jemioło-Róg

Kontakt

Starostwo Powiatowe w Ropczycach
ul. Konopnickiej 5,
39-100 Ropczyce
tel/fax:
(0-17) 22 18 306
(0-17) 22 28 571
sekretariat@spropczyce.pl

Godziny pracy urzędu:
poniedziałek 8:00 - 16:00,
wtorek - piątek 7:30 - 15:30

Przyjmowanie w sprawach skarg i wniosków:
Starosta Powiatu: poniedziałki w godz. 8:00 - 12:00
Przewodniczący Rady Powiatu: poniedziałki w godz. 14:00 - 16:00
Wiecestarosta Powiatu: środy w godz. 8:00 - 12:00
Etatowy Członek Zarządu: czwartki w godz. 8:00 - 12:00

Newsletter

Zapisz się do newslettera.