W dniach 27-31.03.2019 w ramach projektu Erasmus+ „Zrównoważony rozwój przeciw marnowaniu żywności” odbyło się szóste spotkanie międzynarodowe z partnerami projektu z Niemiec, Francji, Włoch i Hiszpanii. Tym razem spotkanie odbyło się w Polsce, goście odwiedzili Liceum Ogólnokształcące w Sędziszowie Młp.
Pracę nad projektem uczestnicy zaczęli jednak od pobytu w Krakowie, od spotkania z krakowską fundacją All In, która prowadzi jadłodzielnię, współpracujezlokalnymisklepami,restauracjami,piekarniami,firmamikurierskimiitp.,przekazujeżywnośćdlabezdomnych,adowalkizmarnowaniemżywnościangażujelicealistówzkrakowskichszkół.PobytwKrakowiebyłteżokazjądowspólnegozwiedzaniaprzypięknejwiosennejpogodzie,awłoskagrupaodwiedziłarównieżSanktuariumBożegoMiłosierdziawŁagiewnikach.
Po przybyciu do Sędziszowa Młp. zagraniczni nauczyciele trafili do Hotelu Ines, a młodzież pod opiekę rodzin uczniów sędziszowskiego LO. W ramach programu goście spotkali się też z dyrekcją szkoły, nauczycielami oraz uczniami, by opowiedzieć o swoich krajach i szkołach. Polscy uczniowie wraz z gośćmi pod opieką Pani prof. Anny Dziury uczestniczyli w zajęciach integracyjnych oraz w warsztatach projektowych, na których szukali sposobów ograniczenia marnowania żywności, a rezultaty pracy ze wszystkich spotkań zostaną zebrane na stronie projektowej. Na zaproszenie Licealnego Teatru Muzycznego goście obejrzeli musical „Madame Butterfly”, który niezwykle im się podobał. W czasie wolnym nauczyciele i młodzież zwiedziła też Rzeszów; goście uważają, że polskie miasta są piękne, zielone i bardzo czyste.
Spotkanie w Polsce dostarczyło wszystkim wspaniałych wrażeń i miłych wspomnień.
Organizatorzy spotkania w Polsce składają ogromne podziękowania wszystkim Rodzinom, które podjęły się goszczenia uczniów z Niemiec, Francji, Włoch i Hiszpanii. Ogromnie się cieszymy, że zawsze możemy liczyć na Państwa wsparcie!
prof. A. Dziura, prof. A. Homa, prof. W. Saj