11 grudnia 2016 roku w hali widowiskowo-sportowej w Ropczycach odbył się II Kiermasz Bożonarodzeniowy, którego organizatorem był Powiat Ropczycko-Sędziszowski. Imprezę otworzył Starosta Powiatu Witold Darłak. Wśród bogatej oferty artykułów związanych z tematyką świąt Bożego Narodzenia odwiedzający mogli znaleźć wyszukane ozdoby z papieru, nici, makaronu, słomy, orzechów czy szyszek - wszystkie zachwycały misternym wykonaniem i pomysłowością, a co najważniejsze –były unikatowe, wykonane ręcznie, zwykle pojedyncze, i niepowtarzalne egzemplarze. Obok wyrobów rękodzielniczych stanowiących nie lada przyjemność dla oka, można było skosztować lokalnych przysmaków.
Kiermasz, mimo, że była to dopiero jego druga edycja, zdobył już swoich stałych miłośników, zarówno wśród odwiedzających, jak i wśród wystawców, łącznie na hali widowiskowo-sportowej zgromadziliśmy ponad 50 stoisk. Frekwencja jak zwykle miło nas zaskoczyła. Nie zawiedli się również ci, którzy podtrzymują tradycję ubierania wigilijnych drzewek - każdy mógł wybierać do woli wśród pachnących choinek lub wrócić do domu z pięknymi stroikami, które przygotowała młodzież ze szkół ponadgimnazjalnych z terenu naszego powiatu oraz podopieczni Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Ropczycach. Dochód ze sprzedaży świątecznych dekoracji został przekazany na rzecz fundacji ProAlia.
Niezwykłą atrakcją tegorocznego kiermaszu były warsztaty wypieku chleba oraz chałek prowadzone przez Pana Czesława Meus z Zakładu Piekarniczo-Cukierniczego w Krakowie, arcymistrza piekarskiego, konsultanta branżowego, archeologa piekarnictwa i jednoosobowego Instytut Chleba zarazem, reprezentującego Stowarzyszenie Polska Ekologia.
Wyjątkową atmosferę Kiermaszu podkreśliły występy artystyczne w wykonaniu Zespołu Pieśni i Tańca „Halicz”, młodzieży ze szkół ponadgimnazjalnych, Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczegow Ropczycach oraz ze Szkoły Muzycznej YAMAHA.
W trakcie kiermaszu odwiedzający mogli bezpłatnie skorzystać z usług kosmetycznych oraz fryzjerskich prowadzonych przez młodzież z Zespołu Szkół Technicznych w Sędziszowie Młp.
Z kolei młodzież z Zespołu Szkół Agro-Technicznych w Ropczycach zachęcała odwiedzających do udziału w pokazie decoupage, dekoracji świątecznych stołów oraz lukrowania pierników.
Atrakcją dla najmłodszych i nie tylko był pokaz przygotowania lodów rumiankowych, lawendowych w ciekłym azocie z wykorzystaniem soków owocowych w wykonaniu mistrza kulinarnego Marcina Piotrowskiego.
Kulinarnym akcentem tegorocznego kiermaszu był konkurs „Kapusta króluje”. I miejsce zajęło KGW w Brzyznej z daniem „Bigos babci Stefci”, który zdobył największe uznanie jurorów. II miejsce zdobyła Pani Helena Czaja za pierogi ze słodkiej kapusty z grzybami, okraszane masełkiem klarowanym, III miejsce na podium za gołąbki wigilijne zdobyła Pani Helena Marciniec. W konkursie wzięło udział 21 wykonawców, wybór był niezwykle trudny wśród różnorodności potraw serwowanych przez uczestników.
Kiermasz Świąteczny był nie tylko szansą do przedświątecznych zakupów łakoci, ozdób choinkowych i prezentów, ale także niezwykłą okazją, by poczuć atmosferę Świąt Bożego Narodzenia.