Informacja Dyrektora Podkarpackiego Oddziału Regionalnego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa dotycząca zaliczek na poczet dopłat bezpośrednich
Dyrektor Podkarpackiego Oddziału Regionalnego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa informuje o działaniach podjętych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w celu złagodzenia niekorzystnych skutków suszy poprzez przekazanie w 2015 r. zaliczek na poczet płatności bezpośrednich. Ich wypłata rozpoczęła się 16 października i potrwa do 30 listopada 2015 r.
Otrzymują je rolnicy, którzy nie zostali objęci kontrolami na miejscu i do których nie mają zastosowania zmniejszenia, wykluczenia i inne kary administracyjne oraz odliczenia, o których mowa w art. 24 ust. 2 ustawy z dnia 5 lutego 2015 r. o płatnościach w ramach systemów wsparcia bezpośredniego.
Zaliczki przyznawane są z urzędu (nie jest potrzebny dodatkowy wniosek), na terytorium całego kraju. Rolnikom nie będą wydawane decyzje w sprawie przyznania płatności zaliczkowych, informacja o kwocie zaliczki będzie podawana w tytule przelewu zaliczki na poczet płatności bezpośrednich.
W tytule przelewu bankowego dotyczącego płatności zaliczkowych zamieszczone są informacje
o kodzie budżetowym zaliczki oraz kwocie wypłaconej zaliczki w ramach danego schematu pomocowego, wg następującej zasady: Kod, Zaliczka: JPO ...... zł; P dodat. .....zł; POM ...... zł; PWB ..... zł, przy czym JPO oznacza jednolitą płatność obszarową, P dodat. - płatność dodatkową, POM - płatność do owoców miękkich, PWB - płatność do upraw wysokobiałkowych.
Zaliczki, w wysokości 50%, są wypłacane na poczet jednolitej płatności obszarowej, płatności dodatkowej, płatności do roślin wysokobiałkowych oraz płatności do owoców miękkich. Biorąc pod uwagę stawki wyżej wymienionych form wsparcia, płatności zaliczkowe
w kampanii 2015 r. wyniosą:
226,85 zł/ha w przypadku jednolitej płatności obszarowej,
85,86 zł/ha w przypadku płatności dodatkowej,
211 zł/ha w przypadku płatności do roślin wysokobiałkowych oraz
459,52 zł/ha w przypadku owoców miękkich (truskawek i malin).
Więcej informacji znajduje się na stronie internetowej ARiMR