Fundacja Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej w partnerstwie z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Tradycyjnego zaprasza Koła Gospodyń Wiejskich z województwa podkarpackiego do udziału w operacji "Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie - wiem co zjem", realizowanej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.
Dla uczestników operacji przewidziane jest dwudniowe, bezpłatne szkolenie wraz z warsztatem kulinarnym w Centrum Współpracy Międzynarodowej w Międzyzdrojach w terminie 26-27.06.2018 r. dla KGW z województwa podkarpackiego (12 osób).
Celem warsztatów jest poszerzenie wiedzy i kompetencji z zakresu unijnych i krajowych systemów jakości żywności. Uczestnicy szkolenia poszerzą wiedzę nt. dziedzictwa kulinarnego swojego regionu, dowiedzą się, jak wyszukiwać, identyfikować i promować lokalne i regionalne produkty, jak funkcjonują krótkie łańcuchy żywności oraz wymienią się swoimi doświadczeniami w zakresie przygotowywania lokalnych produktów. Poznają również możliwości legalnej sprzedaży lokalnej żywności w ramach sprzedaży i dostaw bezpośrednich, Rolniczego Handlu Detalicznego (RHD) i działalności Marginalnej Lokalnej i Ograniczonej (MOL). Poruszona zostanie również tematyka żywienia funkcjonalnego i wykorzystania w nim lokalnych zasobów kulinarnych. Warsztaty kulinarne poprowadzą znani szefowie kuchni.
Do udziału w operacji należy zgłosić się, wypełniając formularz zgłoszeniowy, który jest dostępny na stronie:
http://www.efrwp.pl/news/show/416/zaproszenie-do-udzialu-w-operacji-lokalnie
w terminie do dnia 24 kwietnia 2018 roku.
Formularz może zostać przesłany w formie skanu na adres mailowy: ekozdron@efrwp.com.pl
faxem na nr 22 620 90 93
pocztą tradycyjną na adres:
Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej
ul. Miedziana 3A 00-814 Warszawa
z dopiskiem: warsztaty kulinarne